Γνωσιακή-Συμπεριφοριστική Θεραπεία
Ορισμός και Στόχοι
Η Γνωσιακή-Συμπεριφοριστική Θεραπεία (Cognitive-Behavioral Therapy), αποτελεί μια δομημένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη μορφή ψυχοθεραπείας. Επικεντρώνεται στα προβλήματα και δυσκολίες του θεραπευόμενου τα οποία υπάρχουν στο παρόν. Γίνεται αναφορά σε συναισθηματικές δυσκολίες του παρελθόντος προκειμένου να βρεθούν συσχετίσεις και συνδέσεις το παρόντος προβλήματος με το παρελθόν. Έτσι ώστε να αποκτήσει νόημα η προέλευση του παρόντος προβλήματος.
Διάρκεια και Συνεργασία στη Θεραπεία
Είναι βραχείας διάρκειας και στόχο αποτελεί η όσο το δυνατόν συντομότερη αλλαγή της δυσλειτουργικής συμπεριφοράς. Η συνεργασία μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου είναι πολύ σημαντική, καθώς αποφασίζουν από κοινού το θεραπευτικό σχέδιο για την επίλυση των δυσκολιών του θεραπευόμενου. Στόχος της θεραπείας είναι η εκμάθηση δεξιοτήτων από το θεραπευόμενο ώστε να γίνει «θεραπευτής του εαυτού του».
Βασικές Αρχές
Βασική αρχή της Γνωσιακής-Συμπεριφοριστικής Θεραπείας είναι ότι ο τρόπος με τον οποίο κανείς σκέφτεται, δηλαδή ο τρόπος με τον οποίο ερμηνεύει τα γεγονότα γύρω του (Σκέψη) και ο τρόπος με τον οποίο αντιδρά στο γεγονότα (Συμπεριφορά) επηρεάζει το πώς αισθάνεται (Συναίσθημα).
Ο τρόπος σκέψης μπορεί να μην είναι λειτουργικός, οδηγώντας σε προβληματικές συμπεριφορές και αρνητικά συναισθήματα.
Η Γνωσιακή-Συμπεριφοριστική Θεραπεία έχει ως στόχο την αναδόμηση των δυσλειτουργικών σκέψεων, αντικαθιστώντας τις σκέψεις αυτές με πιο ρεαλιστικές και λειτουργικές σκέψεις. Όπως και την τροποποίηση των δυσλειτουργικών συμπεριφορών. Βασική αρχή αποτελεί ότι κάθε μορφή συμπεριφοράς είναι μαθημένη, επομένως μπορεί να τροποποιηθεί μέσα από μια νέα διαδικασία μάθησης.